Moştenirea ne obligă!
CASA CUZA VODĂ- azi MUZEUL JUDEŢEAN DE ISTORIE

Localitatea: GALAŢI
Adresa: str.ALEXANDRU IOAN CUZA, nr.80
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): GL-II-m-B-03007Scurtă descriere

Vila " Cuza Voda" a fost locuinta Domnitorului Alexandru Ioan Cuza in perioada cat a fost presedinte al Judecatoriei Covurlui, parcalab al judetului Covurlui si chiar in perioada domniei, cu prilejul vizitelor la Galati.

In perioada 1909-1913, in Casa "Cuza Voda" au avut loc manifestari la care au participat personalitati marcante ale culturii romanesti.

Vila ajunsese odata cu trecerea timpului si datorita destinatiei ce o capatase (locuinta, hotel,atelier de lemnarie), intr-o stare deplorabila. In vara lui 1935 ea urma sa fie scoasa la vanzare prin licitatie publica. Licitatia insa s-a amanat pentru ziua de 26 noiembrie al aceluias an. Un grup de ofiteri din garnizoana locala a luat initiativa unei liste de subscriptie publica pentru rascumpararea vilei. Acestora li s-a alaturat Societatea pensionarilor publici din Galati care intentiona ca impreuna cu Asociatia corpului didactic sa infiinteze aici un camin al corpului didactic.

In anul 1937 a luat fiinta Asociatia "Casa Cuza Voda", cu scopul de a rascumpara fosta locuinta a primului domnitor al Principatelor Unite pentru a o transforma in muzeu. In anul 1938, casa a fost cumparata si restaurata, iar la 24 ianuarie 1939 s-a deschis Muzeul "Casa Cuza Voda", care functioneaza si astazi.Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv

1.str.Brailei-str.Domneasca-str.Garii-str.Al.I.Cuza

2.str.Traian-str.Basarabiei-str.M.Bravu-str.Al.I.Cuza

3.str.Garii-str.Al.I.Cuza


Bijuterii Deosebite


 Noutăţi - pe scurt
"La pas prin Gradina Publica prin Galatii de altadata", ed. a II/a
Aviz specific favorabil nr. 92 din 27.04.2016
Aviz specific favorabil nr. 91 din 27.04.2016
» Lista completă a noutătilor
Ultima actualizare: 23.05.2016
» Lista completă