Moştenirea ne obligă!
CASA C.A.R.PENSIONARI

Localitatea: GALAŢI
Adresa: str.Domnească, nr.53
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): GL-II-m-B-03015Scurtă descriere

Imobilul în care Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor îsi are sediul, a fost edificat la sfârsitul secolului al XIX-lea, comanditarul si proprietarul originar fiind probabil familia Dabija .
Familia Carp si apoi familia Giseanu au fost proprietari ulteriori.
A fost conceput ca o locuinta unifamiliala, cu o planimetrie rectangulara, având doua corpuri de cladire legate între ele, fiecare cu un alt regim de înaltime.
Suprafata totala a terenului este de 1696 mp. Suprafata construita 661, 6 mp din care corpul principal 370 mp, corpul cu etaj si subsol 149,8 mp, iar corpul anexa are o suprafata de 149, 8 mp.
Corpul principal are doar parter, pe când corpul anexa se dezvolta pe un regim de înaltime subsol, parter, etaj.
În curte mai era si o anexa având functiunea de magazii si care avea o suprafata totala de 141,8 mp. Ca în orice gospodarie respectabila nu putea lipsi hruba, zidita din caramida, constructie necesara pentru pastrarea hranei si a vinurilor si poate loc de adapost în caz de necesitate.
La constructia cladirii s-a folosit piatra, caramida si lemnul, nefiind lipsit stucul pentru decoratii. Casa cladita cu ziduri groase de 40-50 cm la exterior, 28-30 cm la interior, cuprind între cinci si opt camere, cu suprafata ce variaza între 25 si 40 mp.
Privit din exterior imobilul nu epateaza printr-o arhitectura deosebita fiind chiar usor umbrit de cladirile învecinate: casa familiei Lambrinidi, sediul actual al Regionalei C.F.R. Galati, ori casa de peste strada, a carui comanditar si locuitor a fost celebrul doctor Aristide Serfiotti.
Corpul principal are o fatada pe strada Domneasca, intrarea fiind însa pe latura dinspre miaza-zi, prin curte, pentru a asigura o mai buna iluminare pe timpul zilei.
În arhitectura, fatada unei cladiri este de foarte multe ori cea mai importanta parte a acesteia din punctul de vedere al designului, întrucât determina cum va arata restul cladirii. Stilul unei fatade este istoric si logic coroborat cu stilul arhitectural în care întreaga cladire este realizata.
Fatada corpului principal, împartita în trei registre. Registrul inferior , delimitat de un brâu profilat, îl constituie soclul tencuit cu praf de piatra, registrul median contine ferestre mari cu ancadramente profilate. La partea superioara aceste ancadramente prezinta cornise sustinute de console spiralate. Registrul superior, constituit din antablamentul constructiei ne releva sub cornisa cu console cu motive florale si antropomorfe (la colturi) o fatetare cu muluri în forma de chenare în interiorul carora sunt înscrise rozete cu rol de aerisire si iluminare a podului .
Intrarea principala se vrea a fi somptuoasa, prin prezenta unui fronton triunghiular sustinut de doua coloane ale caror capiteluri prezinta motive vegetale, fusul coloanei fiind neted. Cele câteva trepte de acces din marmura, sunt acoperite cu copertina din fier forjat si sticla, în forma de scoica. Scara de acces este iluminata de doua felinare, iar usa de la intrare este consolidata cu feronerie cu motive vegetale.
Dispozitia planimetrica generala a acestui tip de locuinta cuprinde un vestibul, un hol central din care circulatia se dirijeaza spre camerele de primire din jur si un culoar pe care se însiruie încaperile de serviciu.
Din planimetria sediului Casei de Ajutor a Pensionarilor observam înscrierea în acest tip general de locuinta proprie sfârsitului de secol al XIX-lea .Imobilul poarta si în zilele noastre amprenta atmosferei ce domnea în familia ce o locuia, precum si pe aceea a individualitatilor ce o compuneau. Spatiul era departajat în locuri de petrecere a timpului în familie, a indivizilor cu ei însisi, asa cum nu putea lipsi zona în care familia îsi manifesta latura ei publica, venind în contact cu restul lumii, socializând. Compartimentarea casei, din acest punct de vedere, amenajarea ei, veneau în întâmpinarea nevoilor personale ale locatarilor, gustului si dorintei pentru confortul personal, dar si a posibilitatii financiare de concretizare a acestora.
Atitudinea fata de ce înseamna acasa pentru fiecare dintre ei spune foarte multe despre cum era perceputa notiunea de confort ambiental, corespunzator atât starii lor materiale cât si nivelului de educatie, de mentalitate atins.
În vestibul ne întâmpina din nou câteva trepte din marmura , nu înainte de a te pregati cu atmosfera si eleganta pe care o vei întâlni în interior.Tavanul boltit al vestibulului este sustinut de doua arce în cruce. Acestea se sprijina pe colonete andosate, capitelurile având motive florale . Întregul vestibul este pictat cu motive vegetale si decorat cu stuc. Nervurile boltii nu sunt adaugate structurii, ci sunt parte integranta a acesteia, tinzând sa întareasca zonele suprasolicitate prin îngrosarea lor. În vârful sectiunii, o cheie de bolta decorata cu motive vegetale, închide bolta decorata cu motive vegetale, unificând-o prin distribuirea egala a presiunii.
Cheia de bolta este taiata astfel încât sa se potriveasca cu toate nervurile, asigurându-se ca ele preseaza unele pe altele. În vestibul întâlnim si doua oglinzi cu ancadrament profilat, încadrate între doua colonete angajate, cu capiteluri cu motive florale, care sustin un arc în forma de acolada. Era locul unde atât stapânii casei, cât si musafirii se pregateau fie pentru vizita, fie pentru iesit în oras, verificându-si , înca o data tinuta.
Din vestibul se intra în holul mare, holul central deasupra caruia troneaza un luminator ce asigura iluminatul natural pe timpul zilei. Holul este puternic decorat cu stucaturi cu motive vegetale. Usile despartitoare dintre vestibul si holul central si dintre acesta si … au geamuri ornamentate cu motive florale, tehnica fiind prin slefuire.
Usile de acces catre camere, înalte, din lemn, prezinta frontoane tot din stucatura. Bej este culoarea predominanta în aceasta încapere.
Peretii fiecarei încaperi ale corpului principal , prezinta la partea superioara stucatura cu un model a la 1900 (ornamentatie bogata, cu motive antropomorfe si vegetale, aurite)
Cupidonii sunt prezenti pe frontoanele usilor.
Încalzirea se face cu sobe de teracota „Meissen”, cu cahle multicolore, deosebite, proprii epocii .
Acoperisul în patru ape este acoperit cu tabla.
Încaperile din corpul secundar asigurau functiunea de zi cu zi a imobilului, aici fiind camerele de odihna ale servitorilor si poate chiar a membrilor familiei proprietarului , bucataria, baia.
Arhitectura acestui corp este simpla, nu se remarca prin elemente deosebite ceea ce denota rolul secundar al acestei parti a edificiului.

Elementele de arhitectura, stilul în care a fost construita si vechimea sa au constituit motive suficiente pentru ca acest imobil sa fie clasat ca monument istoric si înscris în Lista monumentelor istorice din 1992, 2004.

Marius MITROF, consilier D.J.C.P.N.Galati


Bijuterii Deosebite


 Noutăţi - pe scurt
"La pas prin Gradina Publica prin Galatii de altadata", ed. a II/a
Aviz specific favorabil nr. 92 din 27.04.2016
Aviz specific favorabil nr. 91 din 27.04.2016
» Lista completă a noutătilor
Ultima actualizare: 23.05.2016
» Lista completă